Kassa er ferdig - her er tips og triks!

 
Grovklipp.00_02_50_14.Still003.png

Hvor bør kassa henges opp?

  • Fuglekasser kan du henge opp i et tre eller på en husvegg.
  • Heng kassa slik at fuglene lett kan fly ut og inn.
  • Pass på at det ikke er greiner og blader foran kassa.
  • Mange fugler liker seg der det er mange insekter, noe det er i løv- og blandingsskog.

Når bør kassa henges opp?

  • Du kan henge opp en fuglekasse når som helst, men det er tidlig på våren fuglene flytter inn. De første meisene kommer allerede i mars for å undersøke fuglekassene. Og april er måneden når meiser vanligvis reir og legger egg.
  • Det beste er å henge opp kassa i god tid før hekkesesongen til arten du tenker kan flytte inn. Dersom du er litt sent ute kan kassen likevel komme til nytte: mange fuglearter har flere kull i løpet av sommeren.
løyve til å bruke bilde av barna. Foto Jorunn Vallestad.jpg

Følg med på livet i kassa

Dersom man opptrer varsomt og ikke besøker kassa for ofte, har du anledning til å følge med på utviklingen inne i kassa. Men ikke forstyrr fuglene under reirbygging og egglegging, da er de ekstra sårbare. Flyr fuglen ut av kassa og lar egg eller små unger være igjen, er det ekstra viktig at du gjør besøket ditt så kort som mulig. Noen arter tåler lite menneskelig aktivitet.

Vi anbefaler at du bare sjekker innholdet i kassa dersom du har lokk som kan åpnes lett. Åpninger i fronten av kassa er kun for å fjerne gamle reir og for å rengjøre kassa. Videre skal du ikke røre egg eller unger. De tåler lite. Imidlertid er det bare en myte at fuglene skyr egg og/eller unger fordi de kan lukte mennesker av dem.

Ved å montere et kamera i kassa kan du følge familielivet døgnet rundt. Vi anbefaler at du kjøper dette hos Natur og Fritid.

Vi ønsker at du registrerer opphengingen og fuglenes hekkesesong her. Gjennom dine data får vi god informasjon om hekkesuksessen ulike steder, og hvor mange nye fugleunger som blir født gjennom fuglekasseprosjektet.

Tømming av fuglekasse. Foto Janne Gillgren.jpg

Vedlikehold og rengjøring

Småfuglkassene trenger vedlikehold og rengjøring en gang i året. Noen tar den på ettersommeren sammen med den siste sjekken av kassene, for å se om det ligger igjen noen døde unger eller råtne egg, eller om det er et nytt par som har startet med sitt andre kull. Det er heller ikke så dumt å gjøre dette om vinteren, for da er det kaldt og fugleparasitter (særlig fuglelopper) i kassen holder seg i ro. En god regel er å utføre renholdet senest i påska, litt avhengig av hvor i landet kassen henger. Dersom det er kasser for uglene du har hengt opp, må rengjøringen tas betraktelig tidligere, da uglene starter hekkesesongen på ettervinteren, og kan legge egg allerede i mars.

En fuglekasse som ikke blir vedlikeholdt er kun brukbar som hekkeplass i noen få år. Kassen vil etterhvert fylles med reirmateriale, og fuglene vil etterhvert foretrekke andre hekkeplasser. Når det gjelder stærkasser og småfuglkasser med litt større hull enn til fluesnapper, så kan det lønne seg å ta en kikk i kassen også om våren, selv om den er rengjort om høsten. Dette fordi spurveugla av og til kan ta i bruk fuglekassene til å hamstre mat, hovedsakelig mus, i løpet av vinteren.

Hold øye med kassene jevnlig. Pass på at de henger godt, og at lokket er på plass.